Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


41. ÁRVA BETHLEN KATA, A HÍVŐ ÉS ÁLDOZATOS MÁGNÁSASSZONY

2014.08.13

 

 
1. Ki nevezte el Bethlen Katát árvának?
a)      Családja.
b)      Ő maga.
c)      Az utókor.
 
2. Gyermekségétől kezdve, élete végéig átélte a:
a)      Özvegyek árvák, kiszolgáltatottságát, megalázottságát.
b)      Özvegyek, árvák szegénységét, pénztelenségét.
c)      Özvegyek, árvák szeretetét, támogatását.
3. Mi történt első házasságában született gyermekeivel?
a)      Megszöktek tőle.
b)      Elvették tőle.
c)      Pestisben meghaltak.
4. Ha a római katolikus férj meghalt, a tőle született gyermekek:
a)      Református édesanyjuknál maradhattak.
b)      Református édesanyjuknál nem maradhattak.
c)      Csak akkor maradhattak az édesanyjuknál, ha életek a nagyszülők is.
5. Mennyi idő alatt veszítette el második házasságából született gyermekeit?
a)      Egy év.
b)      10 év.
c)      Nem veszítette el őket.
6. Milyenné lett Árva Bethlen Kata birtoka?
a)      Elhanyagolt.
b)      Virágzó.
c)      Eladósodott.
7.Milyen tennivalók voltak a birtokán?
a)      Kertészkedés, lótenyésztés, lóversenyek.
b)      Kertészkedés, szövés, lótenyésztés.
c)      lótenyésztés, szövés, fóliázás.
8. Minek az ismerete tette Erdély szerte ismertté?
a)      Gyógynövények ismerete, begyűjtése, felhasználása.
b)      Az új szőlőfajták kinemesítése.
c)      A vendégségek, bálok szervezése, új táncok betanítása.
9. Miben volt közös Lorántffy Zsuzsannával?
a)      Úrasztali terítők hímzésében és elajándékozásában.
b)      Mind ketten korán özvegységre jutottak.
c)      Mind kettőjüknek kis korukban haltak meg a gyermekeik.
10. Hatalmas vagyonából mire adakozott Bethlen Kata?
a)      Gyülekezetek, lelkipásztorok, külföldön tanuló diákok segítése.
b)      Gyülekezetek, lelkipásztorok külföldön történő nyaraltatásának segítése.
c)      Lelkipásztorok, külföldön tanuló diákok lakáshoz segítése.
11. Mivel emelkedett ki a főúri asszonyok közül?
a)      Magas, karcsú alakjával.
b)      Mesés gazdagságával.
c)      Szerette a könyvet, az irodalmat.
12. Mivel írta be magát az irdalom történetbe?
a)      Önéletrajzírásával.
b)      Regényével.
c)      Verseivel.
13. Hol temették el Árva Bethlen Katát?
a)      Fogarason.
b)      Kolozsvárott.
c)      Debrecenben.
14. Ki volt az udvari papja Árva Bethlen Katának?
a)      Bod Péter.
b)      Bod Péter Ákos.
c)      Haller László.
 
Megoldás:
1.b
2.a
3.b
4.b
5.a
6.b
7.b
8.a
9.a
10.a
11.c
12.a
13.a
14.a