Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


21. ANGLIA REFORMÁCIÓJA - CROMWELL ÉS A PURITÁNOK

2014.08.12

21. ANGLIA REFORMÁCIÓJA – CROMWELL ÉS A PURITÁNOK
Totó
 
1.) Kit nevezünk a „reformáció hajnalcsillagának”?
a.)    John Wiclif
b.)    Thomas Cranmert
c.)    John Knox
2.) Melyik angol uralkodó függetlenítette magát a pápától?
a.)    Véres Mária
b.)    I.Erzsébet
c.)    VIII. Henrik
3.) Milyen ok vezetett a pápa és Anglia elszakadására?
a.)    Róma nem ellenezte VIII. Henrik válását.
b.)    A Pápa nem engedélyezte Thomas Cranmert kinevezését.
c.)    A pápa nem engedélyezte Véres Mária házasságát.
 
4.) Ki lett a cantenbury érsek?
a.)    John Wiclif
b.)    Thomas Cranmert
c.)    John Knox
 
5.) Ki lett Angliában az egyház feje?
a.)    A király.
b.)    Az érsek.
c.)    A pápa.
6.) Thomas Cranmert hűségesen munkálkodott az:
a.)    Egyház megújításán.
b.)    Az egyház visszavezetését a pápához.
c.)    Saját pápává választásán.
7.) Mit kellett elhelyezni minden templomban, és olvasni?
a.)    A Biblia angol fordítását.
b.)    A Biblia latin fordítását.
c.)    A Biblia héber – görög fordítását.
8.) Cranmert munkásságának eredményeként:
a.)    Megmaradt a hagyományos latin mise.
b.)    Megújította az istentiszteletet, a gyülekezetet is bevonta az éneklésbe és imádkozásba.
c.)    Megújította a papok öltözetét, egyszerűsítette az oltárokat, megtiltotta a gyertyák égetését.
9.) Kinek az uralkodása idején kényszeríttették Cranmert a reformációs tanainak visszavonására?
a.)    VIII. Henrik.
b.)    I .Erzsébet.
c.)    Véres Mária.
10.) Miért mondta ezt Cranmert: „Ez a méltatlan jobb kéz vétkezett, ez bűnhődjék először.”
a.)    Ezzel a kézzel írta alá tanai visszavonását.
b.)    Ezzel a kézzel vette el az ostyát.
c.)    Ezzel a kézzel írta meg híres liturgikus könyvét.
11.) Mária királynő halála után mi történt a reformált egyházzal?
a.)    Megszilárdult.
b.)    Megszűnt.
c.)    Átalakították.
12.) Kiket üldözött az anglikán egyház?
a.)    A puritánokat és velük együtt minden protestánst.
b.)    A katolikusokat és a puritánokat.
c.)    A katolikusokat és a skótokat.
13.) Mit jelent a purus latin szó?
a.)    Protestánst.
b.)    Reformátust.
c.)    Tisztát.
14.) A puritánok végül hová menekültek el?
a.)    Ausztráliába.
b.)    Ázsiába.
c.)    Amerikába.
 
Megoldás:
 
1.a
2.c
3.a
4.b
5.a
6.a
7.a
8.b
9.c
10.a
11.a
12.b
13.c
14.c